běžně používaná v potravinách - kódové označení E330 - jako regulátor kyselosti a současně jako složka prodlužující trvanlivost výrobků.
Není to konzervační látka, ale snížením pH zvyšuje trvanlivost části vitamínů a živin. Kyselina citronová je organická sloučenina ze skupiny hydroxykarbolových kyselin, získávaná chemickou syntézou nebo citronovou fermentací očištěného cukru nebo škrobového hydrolyzátu s pomocí plísňových kultur. Zmínky o jejím rakovinotvorném působení nenacházejí žádné potvrzení.
Velikost balení: 5 kg
Další název látky nebo směsi: Citric Acid monohydrate
Registrační číslo (submission number): 01-2119457026-42
Číslo ES (EINECS): 201-069-1
Číslo CAS: 5949-29-1
Indexové číslo: n.a.
Dle Nařízení Evropského parlamentu 1272/2008, v platném znění je látka klasifikována jako nebezpečná, a sice takto:
Klasifikace:
Eye Irrit.2 H319
Třída a kategorie nebezpečnosti
Vážné podráždění očí kategorie 2 H319
Varování
H věty – Standardní věty o nebezpečnosti
H319 Způsobuje vážné podráždění očí.
P věty – Pokyny pro bezpečné zacházení
P264 Po manipulaci důkladně omyjte ruce.
P280 Používejte ochranné rukavice/ochranné brýle/obličejový štít. P305+P351+P338 PŘI ZASAŽENÍ OČÍ: Několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování.
P337+P313 Přetrvává-li podráždění očí: Vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření.
Nebezpečné složky, které musí být uvedeny na etiketě: kyselina citrónová